Voorjaar 2018 een mooi stuk theater gezien in Haarlem: Ik huil mijn vaders tranen. Het zijn twee door elkaar geschreven monologen van vrouwen die de last van hun vaders oorlogsverleden nog steeds op hun schouders voelen drukken.

Najaar 2018 werd me gevraagd of Theaterprojectgroep SPIN, waarvan ik artistiek leider ben, om een korte theatervoorstelling zou willen maken voor het ATFR (AmateurTheaterFestivalRotterdam). Ik dacht meteen aan TRANEN, zoals ik het stuk was gaan noemen (alle producties van SPIN hebben een titel van één woord, zo repeteren we momenteel The Tempest van William Shakespeare dat we STORM noemen).  Het geluk wilde dat een goede actrice uit mijn vriendnkring, Corry van de Akker, meteen erg geboeid was door het stuk én met een evenzo goede tegenspeelster aan kwam: Judith van Gelder.

Om het stuk wat actueler te maken en ook het verband met de actualiteit wat te vergroten voegde ik nog korte teksten toe van o.a. Huub Oosterhuis en Bart Moeyaert.

Met veel energie gingen we aan het werk met deze teksten en maakten er een mooie voorstelling van, die we twee keer op het ATFR en een keer in De SERRE hebben gespeeld, met veel succes. De reacties van het publiek waren positief, veel mensen herkenden de oorlogsproblematiek en we hebben dan ook veel nagesprekken gehad, soms zeer emotioneel.

Maar daar bleef het niet bij…. We werden ook gevraagd om met TRANEN mee te doen aan het Dialogenfestival van Toneelgroep Imperium in Leiden. Daartoe hebben we TRANEN omgewerkt tot dialoog, wat het stuk nog mooier maakt, naar onze mening. De speelsters moeten nu ook op elkaar reageren en dat geeft een totaal andere dynamiek. Lovende reacties gelukkig ook op deze versie!

Corry en Judith  spelen ‘TRANEN, de dialoog’ ook weer in De SERRE, op zaterdagmiddag 2 november a.s., voor mensen die het al gezien hebben mooi om de beide versies te vergelijken en heb je het nog niet gezien: zeer de moeite waard én warm aanbevolen!

René.